Založ si blog

Leto nevie sklamať

Ľudomil,

sedím za stolom a popíjam kakao. Dnes je presladené, pretože sa mi doň nechtiac vysypala cukornička s trstinovým cukrom. Prehnal som to. Ale nie je to prvýkrát v živote. Musím sa ti priznať, odvčera premýšľam nad dôležitou zbytočnosťou. Napadla mi klišéovitá myšlienka. Komu ju vlastne adresovať? Zobral som ju poctivo, ale veď ma poznáš. Čo by si nakreslil, keď sa ťa opýta zima, čo si robil v lete? Znie to detsky. Nad tým mudrujú prváčatá na hodine výtvarnej, aby potom niečo namachlili na papier. Pritom im v triede za oknami zúri snehová metelica. Ja zúrim sám nad sebou. Chcem na to okamžite prísť. Zdivočene lovím v pamäti.

Leto je rovnaké. Preto ho nefalšovane milujem. Deklaruje aspoň jednu zo sociálnych istôt, že netreba kúriť. Dni bývajú dlhé a teplé, čo je poväčšine výhoda. Sem-tam sa ochladí, ale dá sa nad tým privrieť oko. Veď aj múdri ľudia vravia, že nie každý deň svieti slnko. Takto viem, že to naozaj platí. V tomto čase sa môže vyšpekulovať kopec nápadov a bez problémov ich uskutočniť. Dovolenky, prázdniny, chodenie na huby alebo veselé večery vonku sú na to stvorené. Čo viac si ešte môžeš priať Ľudomil? Z fleku hocičo, všetko sa dá učiniť. Letný čas mi smrdí všemohúcnosťou. Priam Božsky.

Preto za ním ľudia lačnejú. Nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že aj na počiatku bolo leto. Ak chcel Boh na siedmy deň oddychovať, musela ho o tom presvedčiť horúca letná nedeľa. Posadil sa teda, aby ho opálilo slnko a popri tom sa niečo modlil s ružencom nakrúteným na rukách. Aj strany letných mesiacov sú bestsellermi kalendárov. Čo urobiť od júna do augusta si poniektorí plánujú už pri vianočnom stromčeku. Je nepochopiteľné, že na jedno tuctové leto spomínaš celý život.

Už som na to prišiel. Byť tak dieťaťom, na hodine výtvarnej namaľujem niečo veselé. Inak sa nedá. Trebárs aj opršaných hubárov s poloprázdnym košíkom húb, cukrovú vatu s troma maškrtnými osami alebo kamenisté pobrežie Jadranu. Môžem leto načmárať s použitím studených farieb, aj tak ho znázorním v celučičkej paráde. Ľudská melanchólia vždy v letnom čase odíde na dovolenku, alebo spí ako chlpatý medveď v zime.

Nakreslím ledačo, v lete sa všetko počíta dvojnásobne.

O prezidentoch sa v lete nebavte. Radšej o práci

29.08.2013

Ak ste chceli v horúcich dňoch písať o niečom vážnom, nedalo sa. Kto by to čítal? Keď sme pri témach pálčivých, vymenujte teda aspoň jednu. Vravím vám, nechytíte sa napríklad ani pri prezidentskej, pretože žiadny potvrdený prezidentský kandidát nevyzerá natoľko pútavo, aby ste o ňom utrúsili aspoň šestnásť slov. Nanajvýš tri a to na článok nie je bohviečo. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Matej Dedinský

Autor je editor Pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2695x
Priemerná čítanosť článkov: 1348x

Autor blogu

Kategórie