Založ si blog

O prezidentoch sa v lete nebavte. Radšej o práci

Ak ste chceli v horúcich dňoch písať o niečom vážnom, nedalo sa. Kto by to čítal? Keď sme pri témach pálčivých, vymenujte teda aspoň jednu. Vravím vám, nechytíte sa napríklad ani pri prezidentskej, pretože žiadny potvrdený prezidentský kandidát nevyzerá natoľko pútavo, aby ste o ňom utrúsili aspoň šestnásť slov. Nanajvýš tri a to na článok nie je bohviečo. Akokoľvek chceme tomu pridať akcent vážnosti, nemôže to vyjsť.

V súvislosti s letom sa dá baviť o hocičom druhoradom. Roky počúvame klebety o globálnom otepľovaní, ktoré údajne mnohí pocítili na vlastnej koži. Z úst ufrfľnacov zasa vyšlo, že toto ročné obdobie bude za ostatné roky najchudobnejšie na teplo. Strašilo sa o tom už od jari. Slnko sa sprvoti iba okúňalo a dni boli skúpe na horúce peklo. To si človek musel stvoriť inak. Napríklad aspoň hádkou v rodine, alebo bolo treba urobiť cirkus na pracovisku. Odhliadnuc od niekoľkodňových horúcich dní, nemyslím, že sa s ním meteoskeptici veľmi pomýlili. Tiež si ho viem predstaviť slnečnejšie. A už od mája.

Ako tohtoročné leto nazvať? Každé predsa máva nálepku. Studené, športové, znudené, horúce. Nedávno som sa dozvedel, že počas týchto prázdnin narastal počet sobášov. Je svadobné? V Prešove si vraj vymenilo prstene aj desať mladomanželských párov počas jedinej soboty. Je to logické, že sa v bezstarostnejších dňoch roka veselí. Kedy už, ak nie v lete? Na čo ale treba upriamiť pozornosť je skutočnosť, že si páry chceli podľa prešovskej radnice povedať svoje áno pri vode, na kúpaliskách a v rekreačných zariadeniach. Kašľú dokonca na magické dátumy. Prestali s nimi taktizovať.

Zdá sa, že leto je čas svadieb, no pre mňa nie odjakživa. Keď som bol malý, na dedine sme svadbovali väčšinou v zime. Oravská svadba nebola „studená“. Svadobníkov bývalo aspoň stovka a neboli suchí, ani škrobení. Žiadna smotánka. Veď ako to už v zime býva, hosťom módne šaty z neďalekého Poľska zakrývali vonku namiesto sviatočných kabátov teplé vetrovky a topánky na tancovačku si priniesli v igelitkách. Niektorým sa do nich zmestili aj dary ženíchovi a neveste. Svadba mala snehové čaro. Ako bál v rozprávke o Popoluške. A to doslova. Keď to niektorí korheli prehnali s pitím, tiež po hostine hľadali črievice a iné rekvizity. Opýtal som sa raz príbuznej, ktorá oženila troch synov, prečo nás pozývala sobáše v zime a nie vtedy, keď býva teplo. Odvetila mi pohotovo otázkou: „A kto bude v lete hrabať seno? To je čas na robotu,“ nečakala na moju reakciu a odpovedala si (radšej) sama.

Ukázala mi dôkaz, že letné mesiace sú predsa len dobou, kedy sa nepoľavuje od práce len preto, lebo sa o tom dočítate v lajfstajlových magazínoch. Neprídete upachtený z roboty a nevyložíte si nohy na stôl. Ako na potvoru, v čase prázdnin vysúkate rukávy aj večer. Pustíte sa do zavárania marhúľ a uhoriek, natierate strechu na chalupe. Čo čert nechcel, stihnete pokosiť aj trávnik, kým ešte neprišla búrka. Alebo naopak, polejete záhradu, lebo vám všetky nasadené byliny a zelenina zdochnú. Nemáte čas si prečítať noviny, alebo pozrieť letné správy, v ktorých nie je nič. Už vážne netuším, prečo sa v lete hovoria mýty iba o dovolenkách a relaxe. Človek si potom myslí, že žije na inej planéte.

Leto nevie sklamať

29.10.2012

Ľudomil, sedím za stolom a popíjam kakao. Dnes je presladené, pretože sa mi doň nechtiac vysypala cukornička s trstinovým cukrom. Prehnal som to. Ale nie je to prvýkrát v živote. Musím sa ti priznať, odvčera premýšľam nad dôležitou zbytočnosťou. Napadla mi klišéovitá myšlienka. Komu ju vlastne adresovať? Zobral som ju poctivo, ale veď ma poznáš. Čo by si [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Matej Dedinský

Autor je editor Pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2698x
Priemerná čítanosť článkov: 1349x

Autor blogu

Kategórie